Перехід на спрощену систему оподаткування 2%

Нагадуємо, що на період військового становища, середній та великий бізнес отримав можливість перейти на спрощену систему оподаткування та сплачувати податки за зниженою ставкою в 2% від доходу, а саме якщо заява подана до 01.04.22, то з 01.04.22 суб'єкт вважається платником єдиного податку. зі ставкою 2%, а якщо заяву було подано після 01.04.22, то з наступного робочого дня.

Подати таку заяву щодо застосування спрощеної системи оподаткування можна в електронному вигляді через програму M.E.Doc. Для новостворених ФОП термін подання заяви 10 днів з дня державної реєстрації.

При переході на сплату єдиного податку за ставкою 2% не сплачується ПДВ при ввезенні товару на митну територію України.

Платники єдиного податку третьої групи зі ставками 3% та 5%, які планують перехід на ставку 2%, мають подати до контролюючого органу заявку про зміну ставки. При цьому не заповнюючи розділ 5.1., а вказується у розділі 5.2 «Зміна ставки та групи» у полі «зі ставки» чинну ставку у розмірі 3% або 5%, а в полі «на ставку» у розмірі 2% від доходу.

Наразі скасовано обмеження в обсязі доходу для платників єдиного податку 3 групи та ставки 2% (раніше було до 10 млрд грн на рік). Також збільшено коло платників які можуть бути на 3 групі єдиного податку зі ставкою 2% (роздрібний продаж паливно-мастильних матеріалів у ємностях до 20л).

Нижче наведено приклад заповнення декларації у програмі для подання звітності в електронному вигляді M.E.Doc.

Форми доступні з оновлень 11.02.074.

У шапці заяви слід зазначити пункт “Реєстрація перехід”. Далі в блоці 5 слід вказати ставку у значенні 2,00% та вказати групу даного ФОП.

Разом із заявою слід подати та розрахунок доходів за попередній календарний рік. Вказати у 4 блоці про те, що державна реєстрація протягом календарного року “Повторна”. У рядку 5.1 вказати доходи, отримані суб'єктом за попередній рік.

Після заповнення всіх полів, необхідно виконати комеральну перевірку ( Наступні дії - Перевірити звіт) , потім підписати звіт та відправити до податкової служби та чекати на позитивну квитанцію.


Надрукувати