ПРРО для ФОП 2021 - 2022. СОТА Каса

СОТА Каса - це Програмний Реєстратор Розрахункових Операцій ПРРО, за допомогою якого ми можемо реєструвати чеки на сервері ФСКО. Сервіс знаходиться за адресою: https://sota-buh.com.ua/

Щоб увійти до свого облікового запису, натискаємо кнопку «Перейти у СОТА»

 

Увійти в акаунт ми можемо за номером телефону або КЕП.

Якщо ми вперше заходимо за номером телефону, потрібно спочатку зареєструватися.

 

Якщо ми входимо по КЕП, то реєструватися не потрібно, досить просто вказати шлях до вашого ключа і вказати пароль від нього.

При першому запуску СОТА Каса запропонує зареєструвати касу.

Як зареєструвати ПРРО?

Для реєстрації ПРРО необхідно виконати 3 кроки, а саме: відправити до контролюючого органу 1-ПРРО та 5-ПРРО і потім оновити список кас.

 

1. Створення та відправка 1-ПРРО

1-ПРРО заповнюється на підставі поданого раніше 20-ОПП. Після заповнення натискаємо зліва кнопки «Перевірити», «Передати на підпис», а потім «Відправити».

2. Створення та відправка 5_ПРРО.

У 5-ПРРО ми заповнюємо даними сертифікатів (КЕП), якими хочемо підписувати чеки. Після заповнення натискаємо зліва кнопки «Перевірити», «Передати на підпис», а потім «Відправити».

 

Ці звіти також можна надіслати з розділу документи:

3. Синхронізація даних із фіскальним сервером ДПС.

Після того як звіти були прийняті нам потрібно оновити список кас, щоб з'явилася наша каса в програмі. Для цього натискаємо кнопку «Оновити список кас»

 

У результаті у нас з'явилася 1 каса, яку ми раніше зареєстрували:

Тепер ми можемо вже працювати з щойно створеною касою.

Працюючи з касою ми заповнюємо чеки номенклатурами з довідника. Номенклатури можна додавати як заздалегідь, до довідника номенклатур, так і коли зміна вже відкрита.

Створення номенклатури у довіднику:

Щоб створити номенклатуру відкриваємо розділ «Номенклатура». Створюємо групу номенклатури. Це можуть бути товари, наприклад, письмове приладдя, папір, чорнило тощо.

Далі натискаємо кнопку створити номенклатуру та заповнюємо поля. Поле «Артикул», «Найменування» та «Група» є обов'язковими.

Після того, як наш довідник номенклатур заповнений - ми можемо відкривати зміну.

Відкриття зміни у касі ПРРО

Щоб розпочати роботу з касою натискаємо кнопку «Відкрити зміну».

Відкривається вікно із пропозицією внесення розмінної монети. Ми можемо не вносити кошти, але тоді ми не зможемо дати клієнту решту, поки у нас не з'являться гроші в касі.

Натискаємо «ОК». Відкривається головне вікно роботи з касою.

Щоб додати нову позицію в чек ми можемо написати ключове слово в пошуку або натиснути кнопку «+» в кінці рядка пошуку і вибрати конкретну номенклатуру з довідника вручну.

 

Якщо необхідної номенклатури немає в довіднику, ми можемо її додати безпосередньо тут, для цього ми натискаємо кнопку «Додати».

 

Після того, як ми додали номенклатуру, ми можемо редагувати кількість, ціну чи знижку, якщо нам це необхідно.

Якщо потрібно додати ще одну номенклатуру в чек - за аналогією шукаємо в рядку пошуку або додаємо через кнопку вибору номенклатури з довідника.

Далі виберемо тип оплати.

 

Якщо ми натискаємо кнопку «Без решти» - не потрібно вводити скільки клієнт дав готівки, СОТА автоматично введе необхідну суму. Для реєстрації чека натискаємо кнопку «Фіскалізувати чек».

Якщо клієнт дав більше суми чека і нам необхідно дати решту клієнту – вибираємо оплату готівкою та вказуємо скільки клієнт дав готівки – СОТА автоматично розрахує, скільки потрібно видати решти клієнту. Після цього натискаємо «Фіскалізувати чек».

 

Якщо клієнт хоче оплатити карткою, то вибираємо на «Оплата карткою» – і після підтвердження оплати на POS-терміналі натискаємо кнопку «Фіскалізувати чек».

 

5 способів видати клієнту чек за допомогою ПРРО

Після того як ми зареєстрували чек у нас є кілька варіантів, як надати чек клієнту:

  1. Роздрукувати чек. Для цього натискаємо кнопку «Друкувати чек» і вибираємо той принтер, за допомогою якого ми хочемо роздрукувати.
  2. Надати як файл. Для цього натискаємо кнопку "Завантажити чек".
  3. Надіслати чек на Email. Для цього натискаємо кнопку «Надіслати чек на Email» і вказуємо адресу пошти клієнта.
  4. Надіслати посилання на електронний чек у SMS. (Попередньо потрібно зареєструватися на платному сервісі розсилки SMS та внести свої облікові дані для входу). У SMS надходить посилання на електронний чек на сайті https://cabinet.tax.gov.ua/
  5. Сканувати QR-код. При скануванні QR-коду ми переходимо за посиланням на наш електронний чек на сайті https://cabinet.tax.gov.ua/

Якщо нам необхідно зробити повернення товару, натискаємо кнопку «Повернути» – вводимо фіскальний номер чека і натискаємо заповнити. Після цього натискаємо кнопку "Повернути товар".

 

У будь-який момент часу можемо подивитися, скільки на даний момент було продажів, повернень, скільки грошей у касі – для цього необхідно натиснути кнопку х-звіт.



Внесення чи вилучення грошей із каси ПРРО

Якщо потрібно вилучити гроші з каси або навпаки додати гроші в касу - натискаємо кнопку «Нова транзакція» і вибираємо, що ми хочемо зробити – внесення або видачу.

Закриття зміни

Щоб закрити зміну, натискаємо кнопку Z-звіт.

 

Перед Z-звітом потрібно зробити вилучення грошей із каси. Якщо ми цього не зробили СОТА Каса автоматично запропонує це зробити. Після надсилання Z-звіту зміна вважається закритою.

Якщо у вас залишилися якісь питання телефонуйте за вказаними нижче номерами – із задоволенням Вас проконсультуємо.

(057) 782-05-82 

(097) 845-72-86

(095) 854-50-90

(093) 761-72-84


Надрукувати